Hvorfor får jeg plager i kneet ?
Kneet er et vektbærende ledd og er spesielt utsatt for feilbelastning og slitasje. I kneleddet finnes ben og brusk, leddhinner, menisker, leddbånd og slimposer. Rundt kneleddet er det dessuten sener og muskler. Alle disse strukturene kan gi opphav til plager i kneet.
Siden vi belaster kneet daglig, er det også viktig at strukturene holdes vedlike med trening og jevnlig sirkulasjon, slik at ikke belastningen blir for ensidig.
Derfor er viktig at kneet belastes og brukes variert, men ikke for mye og ikke for lite. Dette er trolig grunnet til at så mange sliter med plager i kneet.
Vi skal prøve å gi deg forståelse av hvorfor du har plager i kneet og hva du kan gjøre for å bedre dine plager.
Hvilke tilstander kan behandles ved Sarpsborg Kiropraktorklinikk ?
De ansatte på klinikken har alle god kjennskap til de fleste knetilstander og ser pasienter med plager i kneet daglig/ukentlig. Det vi ser mest av i klinikken er følgende tilstander:
- Gonartrose (slitasje i kneleddet) og Patellofemoral artrose (slitasje på bakside av kneskål) - Les mer om artrose her.
- Betennelse i kneskål-senen - Jumpers knee
- Ilitibial bånd syndrom
- Akutte og kroniske meniskskader
- Leddbåndskader og korsbåndskader
- Patellofemoralt smertesyndrom - Runners knee
- Låsning/stivhet i kneledd
- Skader eller overbelastninger på muskulatur over og under kneet
- Bursitt - Slimposerbetennelser i og under kneet
Hvilke tilstander behandles ikke i klinikken ?
Blant de tilstandene som ikke skal behandles eller ofte respondere best på kun hvile, er følgende:
- Schlatters sykdom
- Sinding Larsens syndrom
- Utposning i knehasen - Baker cyste
- Arteritt - betennelse i kneleddet
- Osteokondritt - Betennelse i brusk og bein
- Infeksjon i kneet
Det er likevel viktig at du får oppfølging fra en i klinikken eller annen fagkyndig helseutøve, da ulike tilstander krever ulik tilnærming av belastning.
Hva gjør jeg hvis mine plager i kneet ikke kan behandles?
Det viktigste når man går rundt med plager i kneet er å få diagnosert riktig tilstand. Da er det større mulighet for å få satt inn riktige tiltak og for at plagene i kneet reduseres. Får du kneet ditt undersøkt av en kvalifisert kiropraktor ved klinikken, kan vi henvise deg til riktig instans og du sparer tid og ubehag på kortest mulig vei til en løsning.
Pasienter med plager i kneet som ikke kan behandles ved klinikken, henvises som oftest til ortoped eller annen relevant legespesialist. Vi har et solid nettverk av høyt kvalifiserte legespesialister som vi henviser til for best mulig løsning på ditt problem.
Kan det være farlig med plager i kneet ?
Som oftest kommer plager i kneet av gjentatte feilbelastninger over tid eller en akutt overbelastning. Så lenge du kan legge vekt på kneet og bøye det til 90 grader, er det som regene ikke noe farlig som er årsaken til plagene i kneet ditt.
Har du derimot vært utsatt for en akutt traume eller økende plager i kneet hvor du ikke kan vektbære eller bøye kneet ditt, kan det være en underliggende skade som bør utredes og behandles/opereres.
Er kneet hovent, varmt og/eller rødt, er det fare for underliggende sykdom og kneet bør undersøkes av en legespesialist på riktig fagfelt.
Hvordan kan en kiropraktor eller fysioterapeut hjelpe meg med mine plager i kneet ?
Kneet er bygget opp av 3 ledd med muskler, sener, leddbånd, brusk, menisker og annet bløtvev - akkurat som veldig mange andre ledd i kroppen. Derfor er kneet også utsatt får låsninger, stivhet, muskelskader, overbelastninger, senebetennelser og andre tilstander som vi behandler regelmessig i klinikken. Både kiropraktoren og fysioterapeuten er utdannet til å undersøke og behandle knær i alle aldre. På klinikken vår får du en grundig utredning slik at du kan riktig hjelp så fort som mulig.
Ved alvorlig skader, operasjoner eller slitasjer i kneet - har en fysioterepeut høy faglig kompetanse på behandling og rehabilitering av de involverte knestrukturer.
Hva kan jeg gjøre selv ved plager i kneet ?
Det som nesten alltid hjelper, er avlastning. Hjelper ikke avlastning, bør du oppsøke en profesjonell ganske kjapt for en utrendning, da smerten kan være en underliggende sykdom som bør behandles raskt.
Du kan som regel gjøre lett øvelser for fremre lårmuskel - så lenge dette ikke gir deg moderate eller sterke smerter under eller etter øvelsene. Eksempel på øvelser er sykling med lett motstand og høyt sete (unngå mer enn 90 grader bøy på kneleddet), sitte stille på en stol og stram lårmuskel, eller sitte på stol og strekke ut beinet i luften.
Ved akutte smerter og/eller hevelse kan det ofte hjelpe med ispose eller kjølekrem.
Ved langvarige smerter og arteritt kan det hjelpe med varme eller varmekrem.
Vektreduksjon og mosjonering kan ofte ha en positiv innvirkning på plager i kneet.
Vurder nye sko med bedre demping hvis du er mye i bevegelse eller driver med aktivitet som involverer mye løping.
Eller ta kontakt på telefon 69 13 06 00 eller morten@sarpsborgkiropraktorklinikk.no for individuelle spørsmål hvis du er usikker på om disse tiltakene er riktige for deg.
Åpningstider
- Mandag Kl. 08:00 – 16:00
- Tirsdag Kl. 08:00 – 17:00
- Onsdag Kl. 08:00 – 16:00
- Torsdag Kl. 08:00 – 17:00
- Fredag Kl. 08:00 – 16:00
Kontakt
- Telefon 69 13 06 00
- E-post Kontakt oss