Korsryggsmerter eller lave ryggsmerter

 

Ryggraden består av 24 ryggvirvler som beskytter ryggmargen og gir stabilitet til kroppen. Den nedre delen, eller korsryggen, er er den vanligste delen av ryggen hvor det oppleves smerter. Korsryggen er et utsatt område av ryggen da den skal bære og støtte overkroppen - som vanligvis utgjør 2/3 av kroppsvekten. Dette gjør at både ledd, muskulatur og mellomvirvelskiver ("putene") i korsryggen er mer utsatt for irritasjon eller skade. 

 

Årsaker 

 

Lavere ryggsmerter kan klassifiseres enten som mekaniske eller nevrologiske ("påvirkning av nerve").

Mekanisk smerte refereres ofte til som "kink i ryggen" eller "hekseskudd" på bakgrunn av sammenhengen med bevegelser i ryggen. Denne type smerte er et resultat av skader mot ryggens fasettledd, mellomvirvelskiver, leddbånd og/eller muskler.

Den andre typen smerte skyldes irritasjon eller trykk mot nerver, oftest på bakgrunn av skader eller forandringer på en eller flere mellomvirvelskiver. Den mest kjente tilstanden av nevrologisk smerte i korsryggen er isjas eller prolaps. Les mer om dette her.  

Det mest sentrale i kiropraktorens undersøkelse er å lokalisere funksjonsfeil, også kalt låsning, i ryggraden eller i andre deler av skjelettet. Disse funksjonsfeilene er ofte årsaken til pasientens plager når de skaper irritasjon i lokale muskler og vev og påvirker smertemekanismer lokalt og sentralt i nervesystemet.  Undersøkelsen er spesielt viktig dersom symptomene kan gi mistanke om underliggende nevrologisk årskak som isjas eller prolaps.  

 
Hva er de vanligste smertetilstandene i korsryggen?

 

 • Lumbago: Hvis man får lokale smerter i korsryggen uten at det foreligger noen kjent sykdom eller skade kalles det ofte for lumbago. Ved slike uspesifikke korsryggsmerter er det ofte vanskelig å si nøyaktig hvor smerten er lokalisert og det kan være en rekke tilstander som kan være opphav til smertene. Akutt lumbago, kink eller hekseskudd er ulike betegnelser for når smertene kommer brått og ofte uten en spesiell foranledning. Akutt lumbago kan være veldig smertefullt

 • Isjias: Mens lumbago gir lokale smerter i ryggen gir isjias smerter fra ryggen som stråler nedover det ene eller begge bena. Disse smertene kan føles veldig smertefulle med nervesmerter som kan sammenlignes med en brennende/tannverk lignende smerte. Plagene stammer fra ryggen og det er ikke noe galt med beinet. Den vanligste årsaken til isjasplager er en prolaps fra en mellomvirvelskive eller slitasjeforandringer som trykker på en nerverot i korsrygggen. Enkelte funn fra en MR-undersøkelse kan gi mistanke om prolaps, men det er den kliniske undersøkelsen hos en kvalifisert kiropraktor som er grunnleggende for å påvise/avkrefte en prolaps. Les mer om dette her.  

 

Behandling av korsryggsmerter

 

En bevegelig, smertefri og sterk rygg er viktig for vår funksjonsevne. Når ryggen svikter eller stivner blir vi fort hjelpeløse og betydelig hemmet i vårt daglige virke. Er du plaget med smerter i korsryggen bør du besøke en av våre kiropraktorer eller fysioterapeuter for behandling og veiledning. Har du hatt plager over lengre tid som ikke går over eller du ikke får hjelp med, ta gjerne kontakt da vi har behandlere som har spesialisert seg på dette områder innen kronisk ryggsmerte - slik at du får kvalifisert utredning og diagnose på ditt problem. 

Kiropraktoren er ofte en godt startpunkt for utredning av korsryggsmertene dine, da de har utdaninning som primærkontakt og kan gi deg den mest nøyaktige diagnosen på din tilstand. På dette grunnlaget anbefales du riktig behandling, enten det er hos kiropraktoren, fysioterapeut, eller om det er behov for ytterligere undersøkelser som røntgen/MR eller av en legespesialist.

Kiropraktisk behandling vil alltid måtte bli tilpasset pasientens helsetilstand. Som regel vil behandlingen omfatte leddjustering, hvor det løsnes på stivheten i leddene i ryggen med en rask bevegelse. Ofte blir dette etterfulgt av lokal bløtvevsmassasje/triggerpunktbehandling og tøyning av stram muskulatur. Behandlingen er ofte smertefri og gir gjerne en følelse av bedring direkte i etterkant.  

De fleste tilfeller av ryggsmerter kan også forbedres ved hjelp av enkle øvelser. For å unngå tilbakevendende ryggsmerter, kan det være smart å styrke muskulaturen rundt mage og rygg (kjernemuskulatur). Da er det viktig at du opprettholder en god bevegelse i rygg og bekkenregionen, med jevnlige aktiviteter og øvelser. 

 

Hva kan du gjøre selv?
 

Hovedsakelig gjelder det å holde seg i aktivitet så lenge smertene ikke er for sterke. Mange har en stressende hverdag med jobb og familie hvor det er lett å bli anspent og stiv i rygg og hoftemuskulatur. Å være bevisst på disse spenningene er viktig slik at man rekker å slappe av i tide før musklene har blitt stive og ømme. På den måten kan man slippe unna påfølgende korsryggsmerter og f.eks. akutte muskelsmerter og/eller låsninger. På lang sikt kan dette også være med på å hindre slitasjeforandringer i ryggen. 

 • Hold deg i bevegelse. Sett av tid til generell aktivitet som vil være med på å løse opp stive og stram muskulatur
 • Prøv å unngå stress. Finn ut hva som skaper spenninger for deg og vær flink til å legge inn pauser.
 • Ved akutte smerter kan kan bruke ispose over den det er mest smertefullt i ca 10-15 min 1 gang i timen. Varme kan man bruke på øm og sliten skuldermuskulatur.
 • Masssje eller skum-rulle kan bruke for å løse opp i hoftemuskulatur. Dette anbefales i i korsryggen hvis du har smerter. 
 • Tøy og strekk. Sett av noen minutter hver dag for å tøye og strekke hofte og rumpemuskulatur

 

Hvis du ikke klarer å løse opp muskulaturen selv og stadig får tilbakevendende plager anbefaler vi at man tar kontakt for en vurdering. Ofte er det ikke mye som skal til før plagene blir langt bedre eller helt borte. Alle våre behandlere har grundig utdanning i utredning og behandling av korsryggtilstander.

 

 

Åpningstider

 • Mandag Kl. 08:00 – 16:00
 • Tirsdag Kl. 08:00 – 17:00
 • Onsdag Kl. 08:00 – 16:00
 • Torsdag Kl. 08:00 – 17:00
 • Fredag Kl. 08:00 – 16:00

Kontakt