Hva er det som «knekker» under behandling ?
02/11/2020

«Bare legg deg ned på benken du, så klatrer jeg opp på skrivebordet og hopper ned på deg», eller «nå skal jeg bare åpne døren, så jeg får tatt fart før jeg hopper på deg».
Tanker og forventninger om hva som skal skje hos kiropraktoren er mange, og forskjellige. Mange forbinder kiropraktorer med et «knekk». Det er for så vidt litt sant – at vi «knekker», men på fagspråket kaller vi det leddmanipulasjon. Selve hensikten med "knekken" er å bedre funksjonen av et ledd og omkringliggende muskler og vev.
Men før vi kommer så langt må vi få en forståelse av hva som er hendt, hvilken mekanisme som
gjorde skaden, og eventuelle følger dette vil ha for normal funksjon – selve jobben er jo å få den
normale funksjonen tilbake.
Når diagnosen er klar, kan tiltak igangsettes – det kan hende det ikke kan behandles her. Kanskje må du henvises til legespesialist (som offentlig autorisert helsepersonell kan kiropraktorer henvise til spesialist, CT/MR/Røntgen og sykemelde inntil 12 uker).
Men la oss nå si at du kan behandles her, og diagnosen er en dysfunksjon i korsryggen. Du sliter med å lene deg frem, og å sitte lenge. Når du skal reise deg, går du som en gås – kjent?
Før vi «knekker» eller utfører leddmanipulasjonen, må vi som regel redusere spenningsnivået i musklene og vevet rundt det området vi vil manipulere. Det er flere veier til Rom – vi kan massere, tøye, bruke triggerpunkt terapi, massasjepistol, og elektroterapi for å nevne noen.
Når vi manipulerer forholder vi oss til leddets anatomiske integritet – det er ikke slik at et bein har hoppet eller sklidd ut av stilling 3 millimeter til venstre. Men det er et redusert leddutslag som gir lite bevegelse – og det er nettopp dette vi vil gjøre noe med.
Selve manipulasjonen er en kontrollert bevegelse, med høy presisjon og hurtighet - men lav kraft. Når dette skjer kommer det gjerne et «knekk». Dette er fordi leddet inneholder væske som får en trykkforandring når den raske bevegelsen skjer. Så det er altså ikke noe som brekker, ryker eller blir dyttet tilbake på plass.
«Jeg er redd»
Det trenger du ikke være. For det første er det ganske gøy når de som på forhånd er litt nervøse sier : «Var det alt?». Det er som regel grei skuring å få behandling hos oss. Men er man såpass redd at man ikke tør, har vi flere verktøy i kassen for å løse problemet – men vi vet hvor effektivt leddmanipulasjon er, derfor vil vi helst gjøre dette.
Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt.
Mvh
Thomas