Hjemmekontor

21/09/2020

Hjemmekontor


 

I disse dager er det mange som sitter på hjemmekontor, og mange kommer til å fortsette med det en god stund fremover. Med dette dukker det opp plager og ubehag i kroppen - vi møter flere på klinikken ukentlig. Derfor ønsker jeg å komme med noen tips og råd om hvordan forebygge plager på hjemmekontor, og dermed få en bedre hverdag.

 

Ergonomi – hva er det?


Ergonomi innebærer tilpasning mellom arbeidsmiljø, teknikk og menneske. For å unngå sykdom og belastningsskader må både arbeidsgiver og arbeidstaker ta hensyn til hva som er god ergonomi.

 

Arbeid ved dataskjerm


Ved langvarig og ensidig arbeid foran datamaskinen kan det oppstå muskel – og skjelettplager. Selv om arbeidet i seg selv ikke er fysisk tungt, kan den ensformige belastningen føre til plager typisk i hode, nakke, skuldre, øvre del rygg og underarmer.

 

«ARBEIDSRELATERTE MUSKEL – OG SKJELETTPLAGER ER DEN STØRSTE ENKELTÅRSAKEN TIL FRAVÆR I ARBEIDSLIVET»

 

Hvordan forebygge disse plagene?


Det er flere ting du bør tenke på. Her nevnes de som vi anser som viktigst.

 

Arbeidsbord

Arbeidsbordet bør være så høyt at hele underarmen kan hvile på bordet med 90 graders vinkel i
albuen. Det bør også være stort nok til både skjerm, tastatur, dokumenter og annet utstyr.

Stol

Stolen bør være i riktig høyde, og helst en hvor du kan sitte med hoftene noe høyere enn knærne og føttene i gulvet. God korsryggstøtte. Om du ikke har tilgang til kontorstol hjemme kan du tilpasse stolen du har med pute. Varier gjerne stol. I ryggen kan du bruke et sammenrullet håndkle/tynn pute/teppe.


Skjerm og Tastatur

Når du sitter ved arbeidsbordet bør du se litt ned på skjermen, mellom 15 til 30 grader. Avstanden til skjermen skal være mellom 60 til 80 cm. Du skal kunne se teksten godt uten å bøye deg fremover. Bruk gjerne bøker for å bygge opp i riktig høyde for deg!
Har du en bærbar PC du bruker på hjemmekontor, anbefales løst tastatur og mus. Varier med å ha musa på høyre og venstre side, eller foran tastaturet. Hvis du allerede er plaget med nakke og
skuldre, kan det være lurt med en midtstilt mus eller underarmsbue påhektet arbeidsbordet.

Belysning

Vindu bør aldri være rett foran eller bak en dataskjerm. Dersom du har det, bruk gardiner eller annen skjerming.


Variasjon


Varier gjerne sittestilling, innimellom. Stå, gå og beveg deg flere ganger i løpet av arbeidsdagen!


Pauser


Ta deg flere små pauser. Gå i trappa. Opp og ned fra stol. Opp på tå. Beveg hodet i alle retninger. Rulle med skuldre. Strekk ut kroppen. Pust med magen!

 

Ønsker du flere tips og råd for akkurat din kropp ta kontakt med oss


Denne artikkelen er skrevet av Fysioterapeut Camilla Gaarden