Golf og korsryggsmerter

13/09/2020

Golf og korsryggsmerter


 

Golf har en stadig økende trend blant den norske befolking. Uansett alder og ferdighetsnivå, risikerer golfere skader i både rygg, skuldre, håndledd/hånd, albue og knær - hvor korsryggen er primært syndebukken for skader. Dette skyldes primært den unike rotasjonbevegelsen korsryggen blir utsatt for under en golfsving. 


Årsak

 
Flertallet av skadene hos profesjonelle golfere er knyttet til overforbruk/overbelastning. Dette vil si at kroppen ikke tåler den store belastningen den blir utsatt for over tid. Dette kan resultere i smerter og ubehag. Hos en amatørgolfer er det imidlertid en annen historie. Her er som regel skadene knyttet til en eller flere feil i svingmekanikken.

 
Golfsvingen består av fem faser:

 1. Oppsett
 2. Tilbakesving
 3. Overgang
 4. Nedgang
 5. Oppfølgning

Grunnet den store frigjøringen av energi under nedgangen og den store reduksjonen av energi i oppfølgningen er det i stor grad disse fasene som er ansvarlig for flertallet av skadene.

Selvfølgelig kan ikke de andre fasene oversees ettersom en feil under oppsett, tilbakesving og overgang kan bidra til feil mekanikk under nedgangen og oppfølgningen. 

 


Mine anbefalinger

 

Er du en profesjonell golfer som opplever korsryggsmerter?

 

 • Øk fleksibiliteten i hofteleddsbøyeren og innad-rotatoren. En begrensning i disse muskelgruppene øker belastningen gjennom korsryggen. Profesjonelle golfere bør derfor utføre daglig tøying av disse muskelgruppene.
 • Øk fleksibiliteten i skulderpartiet. Har du dårlig fleksibilitet i skulderpartiet, vil kroppen naturlig hente rotasjon fra andre steder i kroppen for å fullføre tilbakesvingen. Her vil det være naturlig for kroppen og hente denne rotasjonen fra korsryggen. Nå må kroppen bruke mer energi fra korsryggen for å gå inn i nedgangfasen av svingen. Dette vil igjen øke belastningen på korsryggen.
 • Eksplosiv styrketrening for å bygge opp god balanse og koordinasjon. En golfsving er svært eksplosiv. Om kroppen ikke er vant til eksplosive rykk, kan dette resultere i dårlig balanse og koordinasjon gjennom golfsvingen. Dette skyldes at kroppen ikke har kjennskap til hvilke muskelgrupper den skal aktivere for å gjennomføre en eksplosiv, balansert og velkoordinert bevegelse. Øvelser som «power snatch», «power clean» og «push jerk» er av anbefaling. Disse øvelsene trener ikke bare din eksplosive styrke, men også koordinasjon og balansekontroll. Vi hos Sarpsborg Kiropraktorklinikk hjelper deg gjerne med veiledning. 


Er du en amatørgolfer som opplever korsryggsmerter?

 

 • Bestill time hos din lokale golfpro. Korsryggsmerter hos en amatørgolfer skyldes som regel en feil i teknikken.
 • Varm opp. Altfor mange har uvanen å kjøpe en bøtte med baller på rangen og starte å slå uten en ordentlig oppvarming. Uten en god oppvarming vil muskulaturen din være uforberedt på den eksplosive bevegelsen en golfsving utgjør. Dette kan skape en ubalanse i svingen, og en unødvendig stor belastning på din korsrygg. Dette kan forårsake stiv muskulatur, strekk, kink og i verste fall prolaps i din korsrygg.
 • Tren din kjernemuskulatur. Din kjernemuskulatur er med å stabilisere din korsrygg. Få deg til vane å gjøre øvelser som feks; «planke», «bird-dog» og «deadbug». Dette er tre gode øvelser for å forebygge potensielle korsryggskader. Ta gjerne kontakt med våre terapeuter for veiledning.

 

Om plagene fortsetter, ta kontakt med din lokale kiropraktor. 


Hva kan en Kiropraktor gjøre?

 
Undersøkelse: En kiropraktor vi gi deg en grundig eksaminasjon av din rygg og ditt bevegelsesapparat for å indentifisere hvor problemet ligger.


Behandling: Som kiropraktor er jeg utdannet til å behandle med forskjellige behandlingsteknikker som øker bevegeligheten og styrke/funksjon i rygg og andre ledd/muskulatur, bistå deg i opptrening av svak muskulatur og videre gi råd til hvordan unngå de samme problemene i fremtiden.


Manuell behandling: Hos en kiropraktor involverer behandling leddmanipulasjon av påvirkede ledd i din rygg og andre steder i ditt bevegelsesapparat. God bevegelse i leddene betyr mindre belastning av omkringliggende muskulatur. Du vil også motta bløtvevsterapi for å myke opp din muskulatur enda ett hakk for å optimalisere din bevegelse. 


Henvisning: Kiropraktoren er primærkontakt for muskel- og skjelettlidelser og er autorisert av helsedirektoratet. Dette betyr at du kan gå til kiropraktoren uten henvisning fra lege. Som primærkontakt har din kiropraktor mulighet til å henvise deg videre til spesialist som feks. ortoped, nevrolog eller revmatolog dersom dette skulle være nødvendig. Kiropraktoren har også mulighet til å henvise deg til røntgen, MR, CT, ultralyd eller andre bildediagnostiske modaliteter dersom dette er nødvendig. 


Sykmelding: Om plagene går utover din livskvalitet og hindrer deg i å utføre dine gjøremål har jeg som kiropraktor mulighet til å sykmelde deg opp til 12 uker for muskel- og skjelettdiagnoser. 

 

Ta gjerne kontakt meg med på 69 13 06 00 eller ole@sarpsborgkiropraktorklinikk.no hvis du har spørsmål om dine golfplager eller andre spørsmål i forbindelse med denne artikkelen. 

 


 Denne artikkelen er skrevet av Kiropraktor Ole Martin Berg

 

 

Referanser 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445090/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4335481/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1175860/