God nattesøvn

06/07/2020

God nattesøvn


 

Hvem setter vel ikke pris på en god natts søvn? Du våkner opp, føler deg uthvilt og full av energi, klar for en ny dag. I den andre enden av skalaen, våkner du opp med stiv rygg og nakke, avbrutt søvn da du måtte endre stilling og for eksempel ryggen ga beskjed om at dette burde du ikke ha gjort!

Her følger noen tips for hvordan du kan bedre nattesøvnen din.

 

Madrassen og puta


Madrassen du sover på burde være fleksibel nok til å kunne forme seg etter kroppen din, men også hard nok til å støtte ryggsøylen. De fleste typer madrasser har ulik hardhetsgrad på hver side. Kvinner trives typisk best på medium hard, mens menn ofte foretrekker hard.

Puten du sover på bør kunne sørge for å holde nakken din noenlunde jevn med resten av ryggsøylen. Har du dette som utgangspunkt, kan du lete etter den puten som føles mest behagelig for deg. Den kan være laget av memory skum, dun eller annet fyll så lenge den gir støtte slik beskrevet over.

 

Sove i mageleie


Å sove på siden eller ryggen er det som er anbefalt. Grunnen til det er at ryggsøylen er i en mer
nøytral posisjon enn når du ligger på magen. Mageleie fører til at leddene i korsryggen får belastning, noe som kan lede til stivhet i både ledd og muskler. Dette kan føre til stivhet og stølhet på morgenen, eller avbrutt søvn på natten.

 

Korsryggsmerter


Hvis du har vondt i ryggen og foretrekker å ligge på ryggen når du sover, kan du forsøke å legge en pute under knærne. Dette reduserer trykket på korsryggen. Er du en «sidesover» kan du legge en pute mellom knærne. Da reduseres trykket hoftene gir bekken og korsrygg.

 

Gode vaner


Syv til åtte timer søvn er anbefalt for voksne mennesker. Forskning har vist at det er helsegevinster av å ha en fast tid man legger seg, og en fast tid man står opp om morgenen.

Unngå kaffe, et tungt måltid eller hard trening minst to timer før leggetid, så øker sjansen for god søvn. Har du faste rutiner du gjør hver kveld før du legger deg, vil det bli til en rytme kroppen kjenner igjen, og forbereder kroppen på søvn.

 

Trøtt på morgenen?


Lyset regulerer den biologiske klokken vår. Det er derfor en smart måte å våkne på, med å begynne å skru på lyset, eller på sommeren trekke fra gardinene. Slipp lyset inn!

Ha en flott dag!

 


Denne artikkelen er skrevet av Kiropraktor Thomas Jakobsen