Skuldertendinopati - hva er det?

22/06/2020

Skuldertendinopati - hva er det?


Skuldertendinopati er en fellesbetegnelse for langvarige plager og smerter i skuldersenene, vanligvis som følge av skade eller overbelastning av musklene infraspinatus, supraspinatus, subscapularis og biceps.

Supraspinatus tendinopati er den vanligste formen for skuldertendinopati og utgjør åtte av ti tilfeller. Deretter følger infraspinatus tendinopati. I mindre grad erfares subscapularis- og bicepstendinopati.

 

Hva er tendinopati? 


Supraspinatus tendinopati er den mest vanlige seneskaden i skulderen. Spuraspinatusmuskelen er ansvarlig for å løfte skulderen og armen ut til siden for kroppen. Skade eller overbelastning i muskelsenen kan oppstå som følge av både ensidig, gjentakende arbeid eller arbeid i ugunstige posisjoner - som med armene over skulderhøyde.

Dette er typiske plager i utvalgte yrker som er elektriker, rørlegger og frisør.

Infraspinatus er en av rotatorkuff musklene i skulderen som er ansvarlig for å stabilisere skulderleddet. Muskelen roterer overarmen utover i skulderleddet, en bevegelse som gjøres når du for eksempel vrir armen bak deg for å strekke deg etter bilbeltet.

Som med supraspinatus tendinopati, kan skade eller overbelastning i muskelsenen oppstå som følge av ensidig, gjentakende arbeid eller arbeid i ugunstige posisjoner - som med armene over skulderhøyde.

                     


Subskapularis er også en av rotatorkuff musklene i skulderen som er ansvarlig for å stabilisere skulderleddet. Muskelen roterer overarmen innover i skulderleddet, en bevegelse som gjøres når du holder albuen inntil siden av kroppen samtidig som du vrir underarmen til motsatt side.

Bicepsmuskelen er hovedsakelig ansvarlig for å bøye albueleddet. Bicepssenen fester seg bl.a. til skulderbladet, og skader på bicepssenen kan forekomme i dette området. Skade i muskelsenen kan oppstå som følge av både ensidig og gjentakende arbeid eller ved store overbelastninger av muskelen, som ved tung styrketrening eller arbeid med tunge verktøy. 

 

Hvordan merker du at du har skulder tendinopati ? 

 

Hovedsymptomer er smerter i skulderen som forverres ved bestemte bevegelser, noe som avhenger av hvilken sene som er påvirket. Smertene gir redusert funksjon i skulderen som merkes spesielt med aktiviteter med armene over hodet, klø seg på ryggen, og sove på den påvirkede siden. 

Hos noen opptrer smertene etter uvant arbeid eller aktivitet, mens det også kan komme snikende og uten noen tydelig provokasjon. Det er viktig at du sammen med behandleren din, kommer fram til hvirken mekaniske som har overbelastet eller feilbelastet senene i skulderen din.

- På den måten blir diagnosen mer nøyaktig og riktig behandling kan innføres slik at du spares for unødvendig ubehag, og samtidig sparer tid og penger. 

  
Kan skulder tendinopati behandles ?

 
Behandlingen er primært veiledende trening for å normalisere bevegelsen av skulderbladet, og deretter styrke stabiliseringsmuskulatur rundt både skulderbladet og skulderleddet. Generelt består treningen av mange repetisjoner med liten belastning i den første fasen og det blir viktig å oppnå god blodsirkulasjon. Videre økes belastningen gradvis for å oppnå en varig bedring av skulderfunksjonen.

Din behandler ved Sarpsborg Kiropraktorklinikk vil også foreta en grundig undersøkelse av din skulder, nakke og brystrygg - da dette kan ha innvirkning på funksjonen i skulderen. MR og diagnostisk ultralyd kan bli tatt for å bekrefte diagnosen.

Behandling som blir benyttet i klinikken ved skulder tendinopati er følgende: 

 

  • Manuell behandling som manipulasjon og mobilisering til affekterte ledd i skulder, nakke og brystrygg
  • Myke opp skuldermuskulaturen ved hjelp av massasje, triggerpunkt terapi og nålbehandling
  • NSAIDs (ibux, voltarol)
  • Trykkbølge behandling kan være effektivt
  • Hvile fra triggende aktiviteter (jobb/sport)
  • Veiledende trening

 

Ta gjerne kontakt med Ole Martin idag for en vurdering, enten om du har fått påvist skulder tendinopati og ønsker behandling eller bare mistenker at du har skulder tendinopati og ønsker hjelp til diagnosering/behandling. 

Ole Martin kan du kontakte på telefon 69 13 06 00 eller ole@sarpsborgkiropraktorklinikk.no

 

Denne artikkelen er skrevet av Kiropraktor Ole Martin Berg

 

 

Referanser:

 

  1. Khan, K., Cook, J., Bonar, F., Harcourt, P. and strom, M. (1999). Histopathology of Common Tendinopathies. Sports Medicine, [online] 27(6), pp.393-408.Available at: https://eds-b-ebscohost-com.libezproxy.bournemouth.ac.uk/eds/pdfviewer/pdfviewer?vid=3&sid=ea4ccc66-5301-45d2-92e5-467a76798d86%40sessionmgr101 [Accessed 1 June 2020].
  2. Physiopedia. (2018). Rotator Cuff Tendinopathy. [online] Available at: https://www.physio-pedia.com/Rotator_Cuff_Tendinopathy [Accessed 1 June 2020].
  3. In-text: (Varacallo, El Bitar and Mair, 2020) Your Bibliography: Varacallo, M., El Bitar, Y. and Mair, S., 2020. Rotator Cuff Tendonitis. StatPearls, [online] Available at: <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532270/> [Accessed 11 June 2020].