4 gode råd for å unngå Migrene

14/06/2020

4 gode råd for å unngå Migrene


 

Migrene er en hodepine som kjennetegnes av kraftige og pulserende smerter, som regel begrenset til den ene siden av hodet. Ved et migreneanfall kan det ofte forekomme lysskyhet, kvalme og oppkast. 


Migrene forekommer hos ca 10 prosent av befolkningen og kvinner rammes dobbelt så hyppig som menn. En årsak til denne forskjellen, kan være hormonelle svingninger, da mange opplever migrene-anfall i sammenheng med menstruasjon. 

 


Hva kan jeg gjøre for å unngå Migrene-anfall ? 

 

Under har jeg listet opp 4 gode råd til deg som plages med migrene. Dette er generelle råd, basert hovedsakelig på min erfaring med Migrene-pasienter, men også fakta om migrene fra medisinske oppslagsverk. Ta gjerne kontakt hvis du ønsker mer utfyllende informasjon om migrene.


1. Unngå Triggere


Migrene utløses ofte av såkalte triggere, dvs. mat, drikke eller situasjoner som trigger eller utløser et anfall. Det første og viktigste du kan gjøre for å unngå migrene-anfall er derfor å identifisere triggerne dine og unngå disse i fremtiden.


Eksempler på triggere er: 

 

  • Lite søvn
  • Stress
  • Sjokolade
  • Kaffe 
  • Alkohol - ofte rødvin
  • Ost
  • Sterke lukter
  • Sterkt lys 

 

Det finnes også andre, mindre vanlige triggere. Disse kan identifiseres ved hjelp av din hodepineekspert. Ta gjerne kontakt hvis du ønsker å få hjelp til å identifisere dine triggere.   

 

2. Prøv Triptaner


Triptaner er legemidler som påvirker blodårene og hindrer utvidelsen av disse og kan ofte være svært effektive for å hindre et migreneanfall, spesielt hvis de tas tidlig i Migrene-forløpet. 

Eksempler på medisiner som inneholder triptaner er: Sumatriptan (imigran/sumatriptan), risatriptan (maxalt/maxalt Rapitab), zolmitriptan (zolmitriptan/zomig/zomig nasal) og naratriptan (naramig).

Migrene kan også i visse tilfeller lindres med smertestillende, men det er stort sett triptaner som fullt ut hindrer et anfall. 


Det er kun din lege eller legespesialist som kan rekvirere medisiner som inneholder triptaner. 

Er det mistanke om at du kan ha migrene, snakk med din fastlege eller din kiropraktor om en eventuell henvisning til Nevrolog, som kan diagnosere dette for deg. 

 

3. Benytt deg av Kiropraktisk behandling


Jeg ser mange pasienter med Migrene i klinikken, og ofte kan jeg hjelpe de med plagene deres. I noen tilfeller forsvinner migrenen helt. Men i de fleste tilfeller opplever pasienten at anfallene ikke forsvinner helt, men kommer sjeldnere og i en mildere form. 


Behandling av migrene innebærer som regel manuelle teknikker for muskelavspenning og leddjustering, gjerne av øvre midtrygg og nakke. Behandling av leddene i nakken er ikke alltid nødvendig, men i mange tilfeller er dette den avgjørende behandlingteknikken som hjelper for migrene. 
Det kan også være aspekter av migrenen som pasienten ikke har fått forklart eller er klar over, som kan belyses i klinikken og hjelpe med å forebygge anfall. 

Min erfaring er at kiropraktisk behandling ofte hjelper pasienter med å forebygge og leve med sin migrene. Det er ikke mange jeg har møtt som ikke har fått hjelp til å bedre migrene sin.

 

4. Bruk en hodepinedagbok 

 

Ved bruk av en hodepinedagbok, kan du få oversikt over hvor ofte og når på døgnet du opplever migrene. På denne måten kan du se om migrenen følger et mønster og om det er enkelte ting som trigger din migrene. Når du deler denne dagboken med din behandler, kan det gjøre det enklere å redusere eller bli kvitt din migrene. 

Et eksempel på en god hodepinedagbok er denne som er utviklet av Norges Migreneforbund og NHI - Hodepinekalender

Det finnes også flere app`er som gjør at du kan bruke mobilen din til å registrere migreneanfall. 

 

Ta gjerne kontakt med Morten idag for en vurdering, enten om du har fått påvist migrene av legespesialist og ønsker behandling eller bare mistenker at du har migrene og ønsker hjelp til diagnosering/behandling. 

Morten kan du kontakte på telefon 69 13 06 00 eller morten@sarpsborgkiropraktorklinikk.no

 

Denne artikkelen er skrevet av Kiropraktor Morten Holland Nygaard