Hælsmerter - Plantar Fasciitt

09/06/2020

Hælsmerter - Plantar Fasciitt


 

Hælsmerter er kanskje vanligere enn du tror. Cirka en av ti opplever helsmerter en gang i løpet av livet. Det er mest utbredt blant middelaldrende aktive mennesker. Det er også vanlig blant de av oss som tilbringer arbeidsdagene på føttene, som for eksempel butikkansatte og parkeringsvakter.

 

Årsak

 

En vanlig årsak til hælsmerte er strukturen Plantar Fascia. Denne strekker seg fra helen og fremover og forbi fotbuen der den fester seg. Overbelastning er som regel årsaken, traume er sjeldnere. Overbelastning kommer ofte av en plutselig endring av vaner, som for eksempel å begynne og løpe eller gå mye mer enn man pleier. Men det kan også være mye ensidig belastning som å stå eller gå mye på samme underlag i hverdagen.

 


Tegn


Tidlige tegn kan være at bestemte bevegelser gir smerter, som å gå i en trapp eller å stå på tærne. Det er også vanlig å kjenne smerter i det du står opp fra sengen, dette merkes ofte at å trå ned på foten gir sterkt ubehag. Smerten/ubehaget trenger ikke vare hele dagen, men kan variere. Enkelte dager kan det også ikke være tilstede.

Plantar Fascitt kommer som regel i en av føttene, dette gjør at du legger til deg bevegelsesvaner som gir den andre foten økt belastning og unaturlig gange. Over tid kan det dermed utvikle seg andre symptomer, dette kan være knesmerter, hoftesmerter eller ryggsmerter.

Å føle seg sliten i føttene er også et tegn på at belastningen din er for ensidig eller for stor. Det kan da lønne seg å se på hva som kan forebygge eventuelle plager.

 

 

Forebyggende


Styrke og fleksibilitet er nøkkelord når det kommer til å forebygge mange av kroppens plager. Føttene er intet unntak. Å trene jevnlig minsker risiko for fotplager. Tå-hev i trapper er en øvelse som styrker både fot og legger. Godt fottøy som gir god stabilitet og er tilpasset underlaget du går på er også et viktig element. Mange kan ha nytte av tilpassede innleggssåler som støtter opp foten på trykkpunktene. Men dette må vurderes individuelt.

 

De fleste som opplever helsmerter kan lindre disse selv ved å følge de enkle prinsippene over. Der smertene har vært vedvarende, og rådene over ikke fungerer kan det være lurt å få hjelp med plagene.

 

Behandling


Behandling av helsmerter følger prinsippet om å frigjøre bevegelse i ledd, øke tøyelighet til stramt vev og styrke svake strukturer.

 

  • Manuell behandling vil dermed være manipulasjon og mobilisering til affekterte ledd i fot og ankel
  • Myke opp leggmuskulaturen ved hjelp av massasje, triggerpunkt terapi og nålbehandling
  • Styrke-øvelser som tå-hev nevnt over, og styrking av de intrinsiske musklene i foten
  • Ved enkelte tilfeller kan Trykkbølgebehandling være effektivt

 


I tillegg er det viktig å få avlastet foten med smerter. Avlastning kan bestå av å redusere aktivitet, innleggssåler eller bruk av anbefalt skotøy.

 

Har du spørsmål om dine plager, ta gjerne kontakt med Thomas på 69 13 06 00 eller thomas@sarpsborgkiropraktorklinikk.no

 

Denne artikkelen er skrevet av Kiropraktor Thomas Jakobsen